A Sabbathsong

Itt megtalálhatod tagjainkat:

Masa Tamás - ének, trombita, furulya

Masa Tamás vagyok, alapfokú zenei tanulmányaimat furulyán, zongorán majd csellón kezdtem, aztán négy évig trombitálni tanultam. 1998-ban Raj Tamás főrabbi úr biztatására alapítottam meg a Sabbathsong Klezmer Bandet kilenc fővel. Megalakulásunktól fogva veszünk részt antiszemitizmus és rasszizmus elleni fesztiválokon, rendezvényeken. 2003-ban írtam Yoshke címmel egy jiddis színházak hangulatát felidéző zenés darabot, melyet éveken át nagy sikerrel játszottunk. 2004-ben csatlakozott az együtteshez Rostás Csaba és Mónika, akikkel a roma és a klezmer zenét ötvözve újabb színfolttal bővült a repertoár. 2005-ben Szakcsi Lakatos Bélával készítettük el új dupla DVD-nket a hetedik év kapcsán, mely kiadvány az együttes addigi munkáját foglalja össze. 2006-ban Pintér Burus Sándor rendezővel és szerzőtársammal a Zsidó Nyári Fesztivál keretében mutattuk be „A Láthatatlan Kéz” című musicalt, és ezzel megalakult a Tiszta Művészetért Társulat (CleanArt) is, melynek művészeti vezetője és elnöke lettem. A Társulatot színészek, zenészek, énekesek, táncosok és lelkes amatőrök alkotják. Az elmúlt években - az ÖRÖKKÉVALÓ kegyelméből - sok emlékezetes produkciót sikerült létrehoznunk. A teljesség igénye nélkül: "Ez is klezmer, az is klezmer" koncert show; Humorban hempergetett klezmer; Dávid király zsoltárai klezmerbe öltöztetve; de létrehoztunk egy darabot Fényes Szabolcs életéről Fényes élet címmel, ill. Hagymát hagymával címmel Kabos Gyuláról is. Volt már big-band és opera produkciónk is, valamint 2013-ban nagyszabású koncertet adtunk a Dohány utcai Zsinagógában, ahol világsztárokkal léphettünk fel és egy nagyszerű közönséggel együtt ünnepelhettük meg, hogy már 15 éve szól a "Több mint klezmer".

Szabó Bálint - klarinét

Szabó Bálint vagyok, születtem Kiskőrösön, majd 14 évesen megnyertem az országos klarinétversenyt. Ezt követően vettek fel a kecskeméti Zeneművészeti Szakközépiskolába, ahol 1986-ban érettségiztem. Még ebben az évben nyertem felvételt a budapesti Zeneakadémiára, ahol Kovács Béla növendékeként diplomáztam 1992-ben. Diploma után tanítani kezdtem a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskolában és Zeneiskolában, majd két évig tanársegédként dolgoztam a szegedi Zeneművészeti Főiskolán. Különböző szimfónikus és kamarazenekarokban játszom, valamint állandó tagja vagyok a Componensemble kortárszenei együttesnek. Jelenleg főállásban vagyok a Magyar Honvédség Központi Zenekarában, ahol szólamvezetőként dolgozom. 1999 óta vagyok állandó tagja a Sabbathsong klezmer együttesnek.

Csányi Sándor - tangóharmónika, zongora

Nevem Csányi Sándor. 1990-től rajzfilmes animátorként dolgozom, főbb munkáim a svéd Pettson és Findus, a francia Napkirálynő, a magyar Macskafogó 2. része, valamint a spanyol Chico és Rita. Tangóharmonikán és zongorán játszom. Az Óbudai srammel zenekarban kezdtem, majd 2002 –ben csatlakoztam a Sabbathsong klezmer zenekarhoz, ahol jelenleg is játszom. A CleanArt Társulat tagjaként pedig a klezmer mellett sok más műfajban is muzsikálhatok hangszereimmel.

Szentkirályi György - buzuki, gitár

Szentkirályi György vagyok, 12 évesen kezdtem gitározni a Csepeli Zeneiskolában, majd ifj. Kovács Andornál tanultam jazz gitárt. Budapesten az Arany János Gimnáziumban érettségiztem. Első zenekaromat a gimnáziumi évek szerveztem, majd érettségi után több alternatív zenekarban is zenéltem. Basszusgitároztam a Hungária együttesben, később pedig az Ámen együttes gitárosa, basszusgitárosa és zeneszerzője lettem. Latin és spanyol stílusban adtam ki gitárzenéket a Trio de Janeiro és a Latin Combo zenekarban, ill. saját hangszerelésben. Később érdeklődésem a közel-keleti húros hangszerek felé fordult, melyekkel gyarapítottam hangszer ismeretemet is, mint az arab lant (ud) és a buzuki. 2006-ban Masa Tamás felkérésére részt vettem A Láthatatlan Kéz című musical zenéjének megírásában, és ez évtől a Sabbathsong együttesben is közreműködök hangszereimmel. Van egy smoothjazz zenét játszó zenekarom is amelynek gitáros zeneszerzője vagyok, ez a GODSPEED!

Ábrahám Jazzmer János - pozan

Ábrahám János vagyok, Szabadkán születtem, ahol a konzervatóriumot is végeztem, harsona szakon. 1976-ban megalakítottam az Abraham Bandet, aminek vezetője is lettem. 1978 és 1981 között Németországban zenéltem az Ahim Lajmstol West Montenegro Singers pozanosaként. 1982-től nyolc évig a Népszínház pozanosa voltam, majd a Strucni Nalaz Exit zenekar vezetőjeként muzsikáltam. Több éven keresztül a Latin Combo zenekar, majd 2002 óta a Sabbathsong Klezmer Band pozanosaként játszom.

Masa Anita - ének

Masa Anita vagyok, zenei tanulmányaimat gordonka szakon kezdtem, majd magánének és karvezetés szakon folytattam a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában. A Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző Intézetében 1994-ben diplomáztam P. Schmiedt Annamária osztályában, ahol hangképző tanárként tovább taníthattam. A Zeneakadémia énekművész szakán 1996-ban szereztem diplomát Andor Éva osztályában. Walter Berry, Walter Moor és Csengery Adrienne kurzusain is tanultam, valamint rendszeres fellépője lehettem több Nemzetközi Elektroakusztikus Zenei Találkozónak, ill. bemutatója számos kortárs magyar zenei darabnak. A berlini Schaubühne és a Párizsi Őszi Fesztivál rendezésében egy Nabokov drámában Kurtág György darabjaival működtem közre Bruno Ganz főszereplésével, melyért Artisjus díjjal tűntettek ki. Az első Nemzetközi Barokk Énekversenyen ill. a Magyar Rádió Énekversenyén különdíjjal tüntetett ki a zsűri. A klasszikus és kortárs zenei fellépések mellett énekese vagyok a Sabbathsong Klezmer Bandnek 1998-tól, az együttes megalakulásától, valamint 2006-tól a CleanArt Társulat alapító tagjaként működök közre a Társulat valamennyi produkciójában, mint énekes színész.

Bódi Mónika - hegedű, brácsa

Bódi Mónika vagyok, középiskolai és főiskolai tanulmányaimat Szegeden végeztem. Hegedűvel érettségiztem, majd elkezdtem brácsázni a Szegedi Főiskolán. Az 1994-ben megrendezett Debreceni Országos Brácsaversenyen III. helyezést értem el. 1995-ben a Jeunesses Musicales-en keresztül ösztöndíjat kaptam Svájcba, majd 1997-ben felvételt nyertem, a Budapesti Zeneakadémiára, ahol II. helyezést értem el az intézményben megrendezett versenyen. 1998-ban diplomáztam Bartók Brácsaversenyével. Szegeden négy évig tagja voltam a Weiner Leó kamarazenekarnak, majd Budapesten a „Magyar Virtuózok”-nak. Alkalomszerűen játszottam az Akadémiai Szólisták, illetve az Erkel Ferenc kamarazenekarban. A Dohnányi Ernő szimfonikus zenekar után, 2000-től, a Magyar Állami Operaházban dolgozom. 1998-tól, az együttes megalakulásától vagyok a Sabbathsong Klezmer Band hegedűse és brácsása, valamint 2006-tól, a CleanArt tagjaként más műfajokban is hegedülhetek, sőt a Társulat bemutatóiban, produkcióiban színpadi szereplőként és vokalistaként is szerepelek.

Langer Zoltán - nagybőgő

Langer Zoltán vagyok. 1984-ben Bartányi Katalin kurzusán kezdtem nagybőgőn tanulni, majd 1985-87-ig elvégeztem a Hangszerkészítő iskolát vonós szakon. Hangszerészként két évtizede gondozom több zeneiskola hangszereit, és több élvonalbeli zenész játszik általam készített új hangszeren. 1987-ben alapító tagja voltam a népzenei Tükrös együttesnek, akivel 1989-ben hivatásos működési engedélyt szereztem. Az 1991-ben alakult Cifra zenekar tagja voltam négy évig, ahol együtt játszhattam a kiváló Szabó Viktor prímással és Csurkulya József cimbalmossal. 1992 és 95 között a Budapest Táncegyüttes zenekarának voltam tagja Zsuráfszky Zoltán koreográfus, művészeti vezető és Kelemen László zenei vezető szakmai irányítása alatt. Hét éve muzsikálok a Borvirág zenekarban, akikkel gyermek táncházi keretek közt ritmus- és mozgáskoordinációs, diszlexia -megelőző fejlesztést tartunk óvodákban, iskolákban és művelődési házakban. 2002-óta tagja vagyok a Sabbathsong klezmer zenekarnak, aki küldetésének tekinti a rasszizmus és antiszemitizmus elleni fellépést. E küldetést valósítja meg „A Láthatatlan Kéz” produkció, ahogy a CleanArt Társulat többi produkciója is, melyhez 2006-ban csatlakoztam mint nagybőgős és szinpadi szereplő.

Andrasics Szabolcs - Dob

Nevem Andrasics Szabolcs. Szakács szakon végeztem, de szakmámon kívül voltam tűzoltó, vezettem büfét, alkatrészesként a Mazdánál is dolgoztam, és voltam alpinista favágó is. Dobolni Szende Gábortól és Barile Paci Pasqualetól tanultam. 2005-ben csatlakoztam a Sabbathsong zenekarhoz, mert értékes és hasznos elhívásnak tartom, amit a zenekar képvisel és hordoz. 2005 óta boldog házasságban élek, amiből négy gyermekünk is született.

Rostás Csaba - darbukka,gitár,ének

Rostás Csaba vagyok, Mátészalkán születtem. 1999-ben diplomáztam a Wargha István Pedagógiai Főiskola szociálpedagógia szakán. 2002 és 2005 között az OKM-ben dolgoztam nyelvi szakértőként. A családgondozás mellett hátrányos helyzetű gyermekeknek klubfoglalkozásokat, nyári táborozásokat szervezek és vezetek. 2006-ban a Mediátor Alapítvány által szervezett antidiszkriminációs továbbképzésen vettem részt, 2005 óta pedig óraadó tanárként dolgozom Valkón, a Móra Ferenc Általános Iskolában. 1985-től 1993-ig a Nagyecsed és Fábiánháza környéki gyermekklub vezetője voltam, valamint a Romanyi Rota Folklór Együttes zenészeként, táncosaként tevékenykedtem. 1994 és 1997 között a Lindri Táncszínház, majd 2003-tól jelenleg is a SabbathSong Klezmer zenekar tagjaként működök közre. 2004-től Szakcsi Lakatos Béla és az Új Magyarországi Gipsy Jazz formációban koncertezek „Nadara” című lemezünk anyagából. 2006-tól a Tiszta Művészetért Társulat Egyesület alapító tagjaként „A Láthatatlan Kéz„ című musicalbe veszek részt, mely a Bibliai Eszter könyvére épülve a roma-zsidó holocaustról mesél, valamint a mai antiszemita, rasszista indulatokat ítéli meg.